Steinkobbe - selen i Oslofjorden

På 1900-tallet ble steinkobba nesten utryddet i Skagerrak som følge av jakt og alvorlige virusepidemier. Etter den siste epidemien i 2002 har bestanden vokst kraftig.

Sju steinkobbseler hviler på et skjær.

Steinkobbe eller fjordsel er den selen du vanligvis kan se i Oslofjorden. Foto: Peter Prokosch

Havforskningsinstituttet har anslått at det er rundt 7500 steinkobber langs norskekysten i dag. I Ytre Oslofjord og Skagerrak økte antallet fra rundt 270 individer i 2003 til om lag 1300 i 2022. Arten har i dag faste kolonier i både Færder og Ytre Hvaler nasjonalpark.

Steinkobba kan bli 35 år gamle og kan begynne å få unger etter fire år. Denne fjordselen spiser for det meste fisk, og stort sett småfisk på 10-20 cm. Noen av de viktigste artene den spiser i Oslofjorden er øyepål, sil (også kjent under navnet tobis) og småsei. Den tar også noe kutlinger og flatfisk, og flere andre arter.

Stenkobba er et flokkdyr som vandrer lange avstander i løpet av kort tid. En dag er et skjær full av dyr, den neste uka kan de samme dyrene være hundre kilometer unna. Sporing med GPS har vist at mange dyr vandret mellom Vestfold, Østfold, Buskerud og svenskekysten. Flere av dem reiste fram og tilbake flere ganger. 

Selarten Havert er også registert i Oslofjorden, men forekommer langt sjeldnere enn steinkobbe. Haverten er betydelig større enn steinkobba og kan bli over to meter lang.

Vis hensyn til selen

Steinkobber går opp på skjær og holmer for å hvile, holde varmen, føde unger og pare seg. Studier viser at selene bruker mye tid på land når forholdene er gode.

I kasteperioden (fødselsperioden) i juni kommer hunnene på land for å føde og die ungene sine. I denne perioden er de ekstra sårbare for forstyrrelser. Derfor er det viktig å holde god avstand dersom du ser sel på et skjær når du er ute på sjøen, slik at dyrene ikke blir forstyrret eller skremt.



Les mer hos organisasjonene i nettverket

Arter i Oslofjorden (marinrep.no)


Forrige
Forrige

Hummer i Oslofjorden